Нов център по киберсигурност ще има Европа. ЕС си е поставил

...
Нов център по киберсигурност ще има Европа. ЕС си е поставил
Коментари Харесай

В Букурещ откриват централа на нов център за киберсигурност на ЕС

Нов център по киберсигурност ще има Европа. 

Европейски Съюз си е сложил за цел да увеличи сигурността на интернет и други сериозни мрежови и осведомителни системи, като сътвори експертен център в региона на киберсигурността, който да сплотява вложенията в научни проучвания, технологии и промишлено развиване в региона на киберсигурността.

Новият орган, който ще бъде със седалище в Букурещ, Румъния, по-специално ще насочва обвързваното с киберсигурността финансиране от „ Хоризонт Европа “ и програмата „ Цифрова Европа “.

Този „ Европейски център за промишлени, софтуерни и проучвателен експертни знания в региона на киберсигурността “ ще работи дружно с мрежа от национални координационни центрове, избрани от страните членки.

Центърът ще сплоти и главните заинтригувани страни в Европа, в това число индустрията, университетските и научноизследователските организации и други имащи отношение сдружения на гражданското общество, с цел да образува експертна общественост в региона на киберсигурността, за да се увеличи и популяризира експертният опит в региона на киберсигурността в целия Европейски Съюз.

Днес Съветът на Европейски Съюз одобри регламента за основаване на Центъра и мрежата. Това ще бъде последвано от окончателното приемане от Европейския парламент.

Мариана Виейра да Силва, министър за председателството на Европейски Съюз на Португалия, разяснява: " Новият експертен център и мрежа в областта на киберсигурността ще играят основна роля за сигурността на цифровата инфраструктура, която толкоз доста от нас употребяват всекидневно за работа и отдих, както и осведомителните системи и мрежи в жизненоважни области като опазването на здравето, превоза, енергетиката, финансовите пазари и банковите системи. По този метод ще се увеличи и световната конкурентоспособност на бранша на киберсигурността в Европейски Съюз, по-специално МСП, и ще се ускори водещата ни роля и стратегическата самостоятелност в региона на киберсигурността ".

Експертният център ще работи в тясно съдействие с Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA). 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР